Добре дошли в моя уеб сайт!

Правила на играта

Тук ще видите правилата на играта Ю-ги-о. Тя е много интересна стратегическа игра. В сайта www.yugioh-card.com можете да намерите едно видео, което по моя преценка е устроено чудесно и разяснява правилата на играта. То обаче е на английски. Ето един линк за мястото в сайта, където е видеото - http://www.yugioh-card.com/uk/gameplay/demo.html . Също така там са публикувани Официалните правила на играта. Ето линк и към тях:http://www.yugioh-card.com/uk/rulebook/3R03803_-_SD21_YGO_RuleBook_EN.pdf . За тези, които не знаят английски, а и не само за тях, съм написал правилата на български, като на места съм добавил и илюстрации за улеснение. Правилата не са малко, но в процеса на игра се запомнят по-лесно и по-бързо.

ИЗВЕСТНИ И МОГЪЩИ

Тук ще ви запозная (почти съм убеден, че вече сте запознати) с няколко изключително могъщи (и изключително известни карти). Препоръчвам ви първо да се запознаете с правилата на играта, преди да четете по-нататък.

Екзодия - Това са пет карти, които гарантират автоматична победа на този, който успее да ги събере в ръката си.
Това са картите, тъй наречени "Части на Екзодия".
Екзодия е единственото чудовище с външен облик на египетски бог, освен самите богове
Гробната Екзодия
За да я призовете, вие трябва да имате и петте части на екзодия в гробището. След като това стане, вие трябва да активирате магическата карта Договор с Екзодия (Contract with Exodia). Ако Гробната екзодия е в ръката ви, вие можете да я призовете. Петте части на Екзодия в гробището дават на Гробната Екзодия следните ефекти: върху нея не действат магически карти, върху нея не действат карти капани, върху нея не действат ефекти на чудовища, не може да бъде унищожена в битка (ако я атакуват с по-силно чудовище вие ще изгубите жизнени точки, но Гробната Екзодия остава в игра), във всяка Фаза на Изчакване Гробната Екзодия получава 500 точки атака. Ако петте части на Екзодия изчезнат от гроба (по един или друг начин) ефектите на Гробната Екзодия се неутрализират.
Екзодия Напълно Збранения Бог
Тази карта не може да бъде Нормално призована или Заложена. Тази карта не  може да бъде призована Специално, освен ако не върнете всички карти от вашето гробището в тестето си. За да атакува тази карта, трябва да жертвате едно чудовище от ръката си или от тестето си. Тази карта печели по 1 000 точки атака за всяко Нормално чудовище. Ако тази карта е активирана и в гробището са петте части на Екзодия вие автоматично печелите.


ТРИТЕ ЕГИПЕТСКИ БОГОВЕ
Те са НАЙ-СИЛНИТЕ карти в цялата игра.

Първо искам да изясня едно нещо от ИЗКЛЮЧИТЕЛНА важност. Издадени са две основни версии на трите богове.

Първата версия е тази, използвана във филмчето. Също се нарича и „Оригинална“. По-надолу ще видите, че картите са оцветени в червено, синьо и жълто. Може би ще забележите, че те нямат написан ефект, но в тяхното описание аз съм обособил такъв. Ето го обяснението: това са карти направени по същия наин като тези от филмчето. Те са забранени за използване в дуели, турнири и т.н. Това са по-скоро колекционерски карти. Ефектите им са тези използвани във филмчето.

Втората версия е тази, която е позволена за използване в дуели, турнири и т.н. Тя е издадена специално за това. Има разлики между оригиналната версия и тази:
-разлики във вида - картите са оцветени в оранжево, както всички други чудовища
-разлики в ефектите - ефектите са написани на картите. Те се различават от оригиналните ефекти, защото са малко по-ограничени.

Обобщено: Първата е с колекционерска насоченост, докато втората е предназначена за игра.

Ще видите и двете версии на картите!

Първа (Оригинална) Версия

СЛАЙФЪР НЕБЕСНИЯТ ДРАКОН
За него се жертват три чудовища от полето.

Ефекти:
  Той получава по хиляда точки атака и защита за всяка карта в ръката ви. Ако имате четири карти в ръката, точките атака и защита ще са по 4 000. В момента, в който картите станат три и точките ще станат 3 000.
  Ако противника ви призове чудовище в атака, докато Слайфър Небесният Дракон е на полето, то губи 2 000 точки атака. Ако чудовището има по-малко или точно 2 000 точки атака се унищожава.
  Ако противника ви призове чудовище в защита, докато Слайфър Небесният Дракон е на полето, то губи 2 000 точки защита. Ако чудовището има по-малко или точно 2 000 точки защита се унищожава.
  На него не му действат карти капани.
  Магическите карти му действат само за един ход.
ОБЕЛИСКЪТ МЪЧИТЕЛ
За него се жертват три чудовища от полето

Ефекти:
  Ако жертвате две чудовища от полето унищожавате всички чудовища върху полето на опонента, а опонента губи 4 000 жизнени точки.
  Ако жертвате две чудовища от полето можете да направите точките атака и точките защита безкрайни за един ход.
  Не му действат ефектите на картите капани.
  Магическите карти му действат само за един ход.
КРИЛАТИЯТ ДРАКОН НА РА
За него се жертват три чудовища от полето.

Ефекти:
  Точките му атака и защита са равни на общия брой на точките атака и защита на жертваните за него чудовища.
  Можете да му прибавяте от жизнените си точки. Например имате 5 000 жизнени точки, КРИЛАТИЯТ ДРАКОН НА РА има 6 000 точки атака вие можете да намалите жизнените си точки с 3 000 и да прибавите на КРИЛАТИЯТ ДРАКОН НА РА 3 000 точки атака. Жизнените точки не се връщат.
  Можете да атакувате с КРИЛАТИЯТ ДРАКОН НА РА веднага след призоваването му. Освен това можете да атакувате и в друга фаза, не е задължително да бъде в бойната. Така избегвате вероятността противникът да играе мигновена магия.
  Можете да жертвате всички чудовища от вашето поле и да прибавите точките им атака и защита към точките атака и защита на КРИЛАТИЯТ ДРАКОН НА РА. В крайната фаза чудовищата се връщат.
  Жертвате 1 000 жизнени точки можете да унищожиш което и да е било противниково чудовище, включително и друг бог.
  Не му действат карти капани.
  Магическите карти му действат само един ход.

Мантра:
За да се призове КРИЛАТИЯТ ДРАКОН НА РА, вие не само трябва да жертвате три чудовища от вашето поле, но и трябва да изречете тази мантра:

ВСЕМОГЪЩИ ПАЗИТЕЛЮ НА СЛЪНЦЕТО И НЕБЕТО,
ЧУЙ МОЯ ЗОВ:
ПРЕВЪРНИ СЕ ОТ КЪЛБО СВЕТЛИНА
И МИ ДОНЕСИ ПОБЕДА В ТАЗИ БИТКА!
УМОЛЯВАМ ТЕ,
ЕЛА В НАШАТА СКРОМНА ИГРА,
НО ПЪРВО ЩЕ ИЗВИКАМ ТВОЕТО ИМЕ
КРИЛАТИЯТ ДРАКОН НА РА
 

Втора Версия

СЛАЙФЪР НЕБЕСНИЯТ ДРАКОН

Изисква 3 жертви за да бъде Нормално призован (не може да бъде заложен). Нормалното призоваване на тази карта не може да бъде спряно. Когато е Нормално призован, карти и техните ефекти не могат да бъдат активирани. По време на Крайната Фаза: Ако тази карта е била Специално Призована - унищожете я. Тази карта получава 1000 АТК и ЗЩТ за всяка карта във вашата ръка. Когато чудовище(а) е Нормално или Специално призовано на противниковата страна на полето в Атакуваща Позиция: Това чудовище губи 2000 АТК, а ако неговите АТК станат 0, то е унищожено.  
ОБЕЛИСКЪТ МЪЧИТЕЛ

Изисква 3 жертви за да бъде Нормално призован (не може да бъде заложен). Нормалното призоваване на тази карта не може да бъде спряно. Когато е Нормално призован, карти и техните ефекти не могат да бъдат активирани. Обелиск не може да бъде „избиран“ от Магически карти, Карти капани или Ефекти на чудовища. По време на Крайната Фаза, ако тази карта е била Специално призована: унищожете я. Вие можете да жертвате 2 чудовища, за да унищожите всички чудовища, които противникът ви контролира. Тази карта не може да обяви атака по време на хода, в който този ефект е активиран.
КРИЛАТИЯТ ДРАКОН НА РА

Не може да бъде Специално Призован. Изисква 3 жертви за да бъде Нормално призован (не може да бъде заложен). Нормалното призоваване на тази карта не може да бъде спряно. Когато е Нормално призован, други карти и ефекти не могат да бъдат активирани. Когато тази карта е Нормално призована: Вие можете да платите толкова жизнени точки, колкото е необходимо за да ви останат само 100; тази карта получава АТК и ЗЩТ, равни на платените жизнени точки. Вие можете да платите 1000 жизнени точки, след което да изберете едно чудовище на противника и да го унищожите.
Пояснения към ефектите:

„Когато е нормално призован, не могат да се активират други карти и ефекти“ - Този ефект важи и за трите богове.
Този ефект важи само за периода на Нормално призоваване. Това означава, че магически карти, карти капани и ефекти на чудовища не могат да бъдат активирани, докато Египетският Бог се призовава. След като неговото призоваване приключи, вече могат да бъдат активирани и магически карти, и карти капани, и ефекти на чудовища.

„Не може да бъде избиран от магически карти, карти капани и ефекти на чудовища“ - ефект на Обелискът Мъчител
В ефекти на много карти се казва: изберете едно чудовище и го унищожете; изберете едно чудовище в атакуваща позиция и го преместете в защитна и т.н. Казва се „изберете“. Това означава, че ефектът се насочва върху избраната карта. Обелискът НЕ може да бъде „избиран“, тоест не е възможно да стане жертва на такива карти. На него му действат ефекти от този тип: „унищожете всички карти на полето“, „променете позицията на всички карти“  и изобщо всички ефекти, в които не се казва „изберете“ (на английски - target).

Ефектите на Ра, свързани с жизнени точки - това са два ефекта - единият за плащане на жизнени точки, докато не ви останат 100, и другият - за плащане на 1000 жизнени точки за (избиране и) унищожаване на едно противниково чудовище.

Не е задължително да активирате и двата ефекта. Всъщност може да не се активира нито един от тях. Ако не активирате ефекта за прехвърляне на жизнени точки към Ра, то неговите АТК и ЗЩТ остават „?“, тоест „0“. Ето една стратегия: Можете първо да активирате ефекта с жертване на 1000 ж.т., а после другия. Това е хитро, защото унищожавате едно чудовище на противника, след това увеличавате атаката на Ра и после можете да атакувате. Ако сте унищожили единственото чудовище на полето на противника и след това атакувате директно, имате голям шанс за победа.

Помогнаха ли ви правилата?

Да298
Горе-долу46
Не30
Уебсайт в alle.bg